W tym daniu fascynują mnie witalne kolory – żółty, czerwony i zielony. Są lśniące, jakby przepuszczone przez oczko oliwy. Gorycz brukselki oraz kwasowość pomidorów podpowiadają tu ipę, która dopasuje się także pod względem koloru. Niech będzie to jakaś bardzo gorzka jej odmiana, na przykład East Coast IPA.

Składniki

brukselka (lubelska jest mniej zwarta, co lubię)
bulion warzywny
pomidory
domowy koncentrat pomidorowy
cebula
liść laurowy
pieprz czarny
ziele angielskie
oliwa
kurkuma
kminek
sól

Przygotowanie

Cebulę kroimy w talarki i dusimy mniej więcej dziesięć minut w bulionie razem z brukselką pokrojoną na pół i pomidorami.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, oliwę, przyprawy i dusimy na półtwardo, a więc krótko.
Na koniec dodajemy domowy koncentrat pomidorowy.

Podajemy w talerzu do zupy, ale nie bardzo głębokim.

Brukselkę można zrobić z grzybami, z samymi ziołami lub też z pomidorami, ale zawsze polecam do niej kurkumę. Teraz łatwo ją dostać również w korzeniu, jednak mielona daje efekt kolorystyczny, który jest ważniejszy nawet od jej smaku – trochę suchego, wytrawnego, ale mdłego.

Miałem kiedyś ważną kolację biznesową. Przygotowałem brukselkę według powyższego przepisu. Zanim siedliśmy do stołu, wymieniałem informacje z moim gościem przy szklance pilsa. Zeszło na podróże do Indii. Gość powiedział: „Kocham Indie i nawet mógłbym tam mieszkać, ale ta wszechobecna kurkuma. To jest nie do wytrzymania”. Od tej pory trzymam się zasady: ugotuj więcej, niż potrzebujesz.

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X