To jakiś atawizm: fasola i orzechy. Jest w tym połączeniu coś bardzo pierwotnego. Danie niezwykle pożywne, choć niekoniecznie dla mieszkańców Podlasia.
Czarna fasola poniekąd wynurza się z czarnego bocka. Jest jak orzechy i migdały w cieście czekoladowym.
Składniki
czarna fasola
orzechy brazylijskie
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
Fasolę gotujemy na miękko, ale tak, by się nie rozpadła.
Orzechy brazylijskie siekamy, ale niezbyt drobno.
Łączymy wszystko z oliwą i doprawiamy.
Serwujemy w małej miseczce lub na talerzu do przystawek.
Mój najstarszy syn przywiózł mi kiedyś z Brazylii jakiś rodzaj alkoholu, który paraliżuje jamę ustną. Zadzwoniłem do niego, a on do Brazylii z pytaniem, co do tego jeść, i okazało się, że właśnie czarną fasolę. Tyle tylko, że Brazylijczycy oprócz orzechów dodają do niej jeszcze sporo kiełbasy. W wersji bez kiełbasy dużo lepszy jest do tego dania bock. W dodatku można spokojnie wypić kilka łyków bez konieczności czekania, aż ustąpi paraliż. Swoją drogą alkohol paraliżujący jamę ustną w naszym kraju miałby swoje zalety.