Danie idealny do naszego Pszenicznego. Więcej przepisów znajdziecie w książce „Piwo i dobre jedzenie”.

Wstęp:

Każda pascha ma taki właśnie kolor: żółto-biało-oliwny. Jest w nim coś świę- tego. To danie wygląda doskonale właśnie dzięki zestawieniu żółtego i oliwy, które nadaje mu głębi i radości. Tutaj najlepsze będzie tradycyjne piwo pszeniczne, a nie pszenica amerykańska. Lepiej z przewagą goździków niż banana.

Składniki:

  • kasza jaglana
  • biała fasola
  • curry
  • nasiona kolendry i kopru włoskiego bulion warzywny
  • cebula
  • biały pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy na półtwardo.
  2. Cebulę kroimy w talarki i dusimy w niewielkiej ilości bulionu wraz z ziołami.
  3. Fasolę gotujemy na miękko.
  4. Łączymy wszystko z curry i oliwą, podgrzewamy i solimy.
  5. Serwujemy w talerzu do zupy albo w małej miseczce.

Anegdota:

Byliśmy z Moniką w Bangalore w aśramie Raviego Shankara. Pouczyć się medy- tacji i poćwiczyć jogę. Codziennie jedliśmy na miejscu ryż z curry i warzywami. Pyszny był. Aż któregoś dnia, trochę niespodziewanie, dostaliśmy zaproszenie od mistrza na pudźę. Pudźa to uroczystość religijna składająca się z śpiewu, palenia ognia i kadzideł oraz modlitwy w sanskrycie. W zasadzie niedostępna dla ludzi spoza aśramu i spoza tradycji hinduistycznej. Uroczystość przebiega w niezmiennym kształcie od kilku tysięcy lat. Było to niezwykłe doświadczenie czegoś bardzo pierwotnego. Na koniec dostaliśmy „święty pokarm”, ugoto- wany w trakcie śpiewów i modlitw. Był taki jak w kościele bizantyjskim czy u koptów, albo w liturgii katolickiej Wielkanocy. Także w Eleusis podawano coś w tym rodzaju, choć używano pszenicy zamiast kaszy.

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X