Przedstawiam kolejny przepis z mojej najnowszej książki „Piwo i dobre jedzenie”. Książkę można kupić tutaj, a dziś prezentuję mało oczywiste połączenie – piwo typu IPA i… kapuśniak.

Wstęp
Kruchość kapusty – za to umieramy w tym daniu. Niełatwo zestawić je z piwem czy winem. Jedynie wina gruzińskie, produkowane w amforach zakopywanych w ziemi i robione z całych kiści winogron, a nie samych owoców, mają odpowiednią siłę i odmienność, aby sprostać młodemu kapuśniakowi z cieciorką. Spośród piw tylko bardzo nietypowy, bo mocno chmielony lager, w którym obok goryczy będzie mocna słodowość, da radę tak wymagającemu daniu.

Składniki
młoda kapusta
cieciorka
małe pomidory
bulion warzywny
olej lniany i oliwa z oliwek
kurkuma
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
świeże oregano, ewentualnie świeży tymianek i lubczyk
sól i biały pieprz

Przygotowanie
Kapustę robimy tak jak zazwyczaj: kroimy cienko, ale nie siekamy, najpierw lekko dusimy zioła i czosnek w bulionie i odrobinie oliwy, potem dodajemy kapustę i pomidory, a na koniec solimy i uzupełniamy kurkumą.
Cieciorkę gotujemy na półmiękko.
Kapustę i cieciorkę wrzucamy do garnka na zupę, dodajemy bulion, sól, oliwę i ewentualnie kurkumę.

Serwujemy w głębokiej misce do zupy.

Anegdota
Młodą kapustę wedle powyższego opisu przygotowałem na kolację ze znajomym, który jednak nie dojechał. Samemu nie chciało mi się jeść kapusty, bo wymaga ona jednak towarzystwa, a ponadto wina lub piwa. Następnego dnia znowu miałem w planie kolację, z grupą znajomych, jak to się mówi, z innej parafii. Uznałem, że w tym wypadku najlepsza będzie zupa – i tak właśnie powstał ten kapuśniak.

Link do księgarni:
https://ksiegarnia.pwn.pl/Piwo-i-dobre-jedzenie,837960774,p.html



Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X