Przedstawiam kolejny przepis z mojej najnowszej książki „Piwo i dobre jedzenie”. Książkę można kupić tutaj, a dziś prezentuję mało oczywiste połączenie – piwo typu IPA i… kapuśniak.
Składniki
młoda kapusta
cieciorka
małe pomidory
bulion warzywny
olej lniany i oliwa z oliwek
kurkuma
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
świeże oregano, ewentualnie świeży tymianek i lubczyk
sól i biały pieprz
Przygotowanie
Kapustę robimy tak jak zazwyczaj: kroimy cienko, ale nie siekamy, najpierw lekko dusimy zioła i czosnek w bulionie i odrobinie oliwy, potem dodajemy kapustę i pomidory, a na koniec solimy i uzupełniamy kurkumą.
Cieciorkę gotujemy na półmiękko.
Kapustę i cieciorkę wrzucamy do garnka na zupę, dodajemy bulion, sól, oliwę i ewentualnie kurkumę.
Serwujemy w głębokiej misce do zupy.
Anegdota
Młodą kapustę wedle powyższego opisu przygotowałem na kolację ze znajomym, który jednak nie dojechał. Samemu nie chciało mi się jeść kapusty, bo wymaga ona jednak towarzystwa, a ponadto wina lub piwa. Następnego dnia znowu miałem w planie kolację, z grupą znajomych, jak to się mówi, z innej parafii. Uznałem, że w tym wypadku najlepsza będzie zupa – i tak właśnie powstał ten kapuśniak.
Link do księgarni:
https://ksiegarnia.pwn.pl/Piwo-i-dobre-jedzenie,837960774,p.html