W ramach oferowanej przeze mnie na licytację dla WOŚP kolacji będę serwował nalewki własnej produkcji.

Wszystkie są bez cukru, a to powoduje, że nadają się do picia tak jak wino! Można tym wspaniale zaskoczyć osoby na co dzień żyjące w klimacie śródziemnomorskim. Parę bardziej uznanych restauracji (np. Amaro) serwuje już kolacje z nalewkami, jednak ich wielki powrót jako towarzysza jedzenia jeszcze przed nami.

A to przepisy na 3 z nich:

1. Orzechówka

orzechówka

Robimy ją w czerwcu z niedojrzałych orzechów włoskich. Niedojrzały orzech poznajemy po tym, że nie wykształciła mu się brązowa łupina. Orzechy tniemy na grube plastry i zalewamy wódką. Możemy dodać też odrobinę brązowego cukru. Aby zachować odpowiednie proporcje, wszystkie kawałki orzechów muszą być zalane wódką. Nastaw musi dojrzewać dobre 6 miesięcy, zanim będzie można go wypić. Nalewka jest genialna na trawienie. Można łagodzić jej kwasowość i ekstraktywność, dodając wanilii, cukru czy karmelu. Ja robię czystą orzechówkę.

2. Sosnówka

Można ją zrobić tylko w maju. Młode, zielone (nie żółte!) pędy sosny zrywamy i zalewamy wódką. Zostawiamy na minimum 3 miesiące. Sosnówka jest znakomita na gardło, przeziębienia oraz dolegliwości dróg oddechowych. Jeśli zamiast wódki użyjemy oliwy z winogron, otrzymamy znakomitą oliwę do grzybów lub ryb.

sosnówka

3. Piołunówka

Przepis wprost banalny. Do butelki wódki wkładamy gałązkę piołunu. Nie należy wkładać go więcej! Piołun należy zerwać na przełomie lipca i sierpnia, kiedy ma srebrny kolor. Po miesiącu jest gotowa. Można pić maksymalnie dwa kieliszki dziennie. Świetna na trawienie!

piołunówka

(Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki „Kuchnia Palikota. Sposób na sukces”)

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X