„Janusz już dość tego gotowania, wracaj bo tu same palanty chcą rządzić tym krajem. A potem jak już wrócimy do życia będziemy sobie gotować”.

Choć niektórzy, jak widać, mają dość przepisów kulinarnych, to inni domagają się przepisu na makaron z czosnkiem niedźwiedzim.

Albo penne albo tagiolini (nie jesteśmy ortodoksyjnymi Włochami) gotujemy al dente. Czosnek tniemy na grube paski po 3 cm, a parmezan w cieniutkie płatki. Makaron odparowujemy na suchej patelni i dodajemy już do misy dobrą oliwę, czosnek i parmezan, tak aby gorący makaron lekko tylko skruszył czosnek i wydobył pełny aromat. Solimy, pieprzymy, mieszamy i natychmiast podajemy.

Do tego nie jest łatwo dobrać wino. Albo dojrzały burgund, albo riesling z Wachau, ale może też być Neumayer albo tokaj furmint wytrawny, bo czosnek niedźwiedzi jest mocny.

Uwaga – w żadnym razie nie suszymy czosnku. Jedyny znany mi dobry sposób przechowywania czosnku niedźwiedziego to ten wymyślony przez moją teściową, na styl pesto: lekko zblanszowany z oliwą. Ale oczywiście nie jest już taki jak świeży.

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X