Prezentuję pierwszy z przepisów na danie, które może pojawić się na stole podczas przygotowanej przeze mnie kolacji. Można ją wylicytować na aukcji charytatywnej, a cały dochód zostanie przekazany na WOŚP.
Ten pieróg jest jak pajda chleba z masłem w dzieciństwie. Maślaność, ciasto drożdżowe, kasza, ser – bezpieczeństwo domu rodziców gdzieś na końcu świata. Tu właściwa będzie IPA łagodniejsza – bardziej trawiasta, niż gorzka czy owocowa. Właściwe będzie również piwo marcowe oraz dobrze zbudowany lager.
Składniki:
kasza gryczana palona (400 g)
ser biały, dobrej jakości i niekwaśny (250 g)
ziemniaki sypkie (pięć)
drożdże (ćwiartka kostki)
mąka (półtorej szklanki)
trzy jajka
trzy łyżki śmietany lub jogurtu
masło
mięta
pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy tak, aby były sypkie, dobrze odparowujemy z wody.
Ser wyjmujemy z lodówki na godzinę przed przygotowaniem farszu.
Kaszę gotujemy al dente.
Do mąki dodajemy drożdże, jajko i śmietanę, wyrabiamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik (do 180 stopni).
Robimy farsz, łącząc ziemniaki, kaszę, ser i miętę, dodajemy dwa jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Nie ugniatamy na homogeniczną masę!
Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy wysmarowanej masłem i zawijamy farsz. Nakłuwamy widelcem i smarujemy masłem z góry. Pieczemy przez ok. 25–30 minut. .
Serwujemy na drewnianej desce, albo na małym przystawkowym talerzu. Następnego dnia podgrzewamy na maśle i podajemy z patelni.
Kiedy jeszcze byłem politykiem, zorganizowałem wraz ze sztabem poczęstunek na rynku Starego Miasta w Lublinie na zakończenie którejś kampanii wyborczej. Rozdawaliśmy moją książkę i częstowaliśmy pierogiem do północy, czyli do ciszy wyborczej. Ustawiły się kolejki ludzi, co jednak nijak nie przełożyło się na wynik wyborów, który okazał się taki sobie. Ludzie chętnie wezmą, jak ktoś coś daje, ale myślą swoje. Po kilku latach ktoś mnie zaczepia we Wrocławiu: „Skąd ja pana znam? Proszę mi przypomnieć”. „Może z telewizji? Przed kilkoma laty dość często występowałem”. „Nie! … Już wiem! Pan robił ten świetny pieróg na Starym Mieście w Lublinie. Biłgorajski!”
Jeszcze raz zachęcam do licytowania – https://aukcje.wosp.org.pl/kolacja-z-januszem-palikotem-i8556340
Przypominam, że oprócz kolacji ze mną zwycięzca aukcji otrzymuje możliwość wzięcia udziału w warzeniu piwa w Browarze Tenczynek. To okazja na zapoznanie się z całym procesem produkcji piwa, od wyboru składników po umieszczenie piwa w kadziach fermentacyjnych.