Sałata z kopru włoskiego z pistacjami jest niezwykle orzeźwiająca i zachęca do jedzenia kolejnych potraw. Koniecznie trzeba dobrze dobrać proporcje pomiędzy oliwą i cytryną, nie przesadzając z ich ilością.

Do tego dania bardzo dobra będzie New England IPA lub East Coast IPA. Pierwsze z tych piw jest wręcz owocowe, choć oczywiście z lekką goryczką, a drugie wytrawne. Oba bez słodów karmelowych. To właśnie powoduje, że świetnie nadają się do tego dania.

Składniki

bulwa kopru włoskiego

pistacje

migdały

oliwa

sok z cytryny

trochę małych liści sałaty

sól i pieprz

możemy też dodać trochę szparagów

 

Przygotowanie

Bulwę kopru kroimy wzdłuż na pół, a następnie na talarki.

Pokrojony koper posypujemy solą i skrapiamy oliwą i cytryną.

Po pięciu minutach dodajemy migdały lekko zmiażdżone w moździerzu i całe pistacje.

Posypujemy pieprzem i niewielką ilością zielonej sałaty typu roszponka lub koperku.

 

Serwujemy jak sałatę.

To była jedna z moich pierwszych podróży do Francji. Może nawet pierwsza. Potencjalny dostawca wina miał willę, ogród i hotel w okolicach Carcassonne. Po fenomenalnej kolacji, oczywiście z foie gras, pojechaliśmy jeszcze na kieliszek anyżówki na rynek w centrum miasta. Była pierwsza w nocy. Na małym placyku starsi panowie grali w bule. Każdy trzymał w dłoni kieliszek wódki z kopru. Wszystko to było dla mnie zdumiewające: rynek, aktywni dziadkowie, anyżówka. I tak właśnie wkroczyłem w świat kopru włoskiego, w którym przebywam aż do dziś – zaczynając od wódki we Francji, a kończąc na piwie i winie z kopru pitym w Grecji.

Fot. Katarzyna Cichoń

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X