Sałata z kopru włoskiego z pistacjami jest niezwykle orzeźwiająca i zachęca do jedzenia kolejnych potraw. Koniecznie trzeba dobrze dobrać proporcje pomiędzy oliwą i cytryną, nie przesadzając z ich ilością.
Do tego dania bardzo dobra będzie New England IPA lub East Coast IPA. Pierwsze z tych piw jest wręcz owocowe, choć oczywiście z lekką goryczką, a drugie wytrawne. Oba bez słodów karmelowych. To właśnie powoduje, że świetnie nadają się do tego dania.
Składniki
bulwa kopru włoskiego
pistacje
migdały
oliwa
sok z cytryny
trochę małych liści sałaty
sól i pieprz
możemy też dodać trochę szparagów
Przygotowanie
Bulwę kopru kroimy wzdłuż na pół, a następnie na talarki.
Pokrojony koper posypujemy solą i skrapiamy oliwą i cytryną.
Po pięciu minutach dodajemy migdały lekko zmiażdżone w moździerzu i całe pistacje.
Posypujemy pieprzem i niewielką ilością zielonej sałaty typu roszponka lub koperku.
Serwujemy jak sałatę.
To była jedna z moich pierwszych podróży do Francji. Może nawet pierwsza. Potencjalny dostawca wina miał willę, ogród i hotel w okolicach Carcassonne. Po fenomenalnej kolacji, oczywiście z foie gras, pojechaliśmy jeszcze na kieliszek anyżówki na rynek w centrum miasta. Była pierwsza w nocy. Na małym placyku starsi panowie grali w bule. Każdy trzymał w dłoni kieliszek wódki z kopru. Wszystko to było dla mnie zdumiewające: rynek, aktywni dziadkowie, anyżówka. I tak właśnie wkroczyłem w świat kopru włoskiego, w którym przebywam aż do dziś – zaczynając od wódki we Francji, a kończąc na piwie i winie z kopru pitym w Grecji.
Fot. Katarzyna Cichoń