Polska była kiedyś jednym z większych eksporterów szparagów w Europie, a dziś sama zjada to, co wyprodukuje. Oto skala zmiany. Do szparagów specjaliści od wina podają savignon, więc z piw nada się tylko pils. Zielone szparagi nie wymagają wielkiej fatygi. Im bardziej je pokażemy, tym lepiej. Siekane jajka na twardo z kaparami lub oliwa z płatkami parmezanu to świetne dodatki. Połączenie z chlebem nacieranym czosnkiem zawdzięczam Agacie, a ona Olivierovi. Świetne to jest, proste i dekoracyjne przy stole.

Składniki: zielone szparagi z wody lub z grilla, dobry chleb z grilla, czosnek świeży, parmezan, oliwa.

Opis podania:

Dobrze jest szparagi podać w całości w dużej misce na środku stołu do nabierania sobie przez gości, podobnie chleb z grilla podajemy we wspólnym koszyku, a na własny talerz każdy dostaje po ząbku czosnku, aby samemu nacierać chleb.

Przygotowanie:

  • gotujemy szparagi al dente
  • robimy chleb z grilla albo z blachy
  • obieramy czosnek
  • szparagi odsączamy z wody i dodajemy z niewielką ilością parmezanu, soli, oliwy i odrobiną balsamico.

Opowieść:
Kiedy w latach dziewięćdziesiątych dowiedziałem się, że ówczesny prezydent Zamościa, Marcin Zamoyski, ma ogromną plantację szparagów, które sprzedaje do Niemiec i świetnie na tym zarabia, to byłem trochę zdumiony. Kiedy gdzieś w okolicy 2005 roku dowiedziałem się, że wokół Lublina są gigantyczne plantacje radicchio niemal w całości eksportowane do Włoch to byłem lekko zszokowany. Ale kiedy zobaczyłem, w 2010 roku, jak w pewnej fabryce w Polsce najlepszy włoski parmezan leżakuje pierwsze sześć miesięcy to zrozumiałem, że już nic nie może mnie zdziwić.

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X