Ziemniaki muszą być sypkie i żółte. Trzeba je starannie odparować. Nie pod przykrywką, bo woda znów trafi do garnka. Najbardziej zwykłe rzeczy są najsmaczniejsze.
Do najbardziej zwykłego dania – najbardziej zwykłe piwo, czyli lager. Musi to być jednak bardzo dobry lager, pełen słodowego smaku.
Składniki
ziemniaki sypkie
jajka domowe
zielone sałaty typu roszponka, rukiew, rukola
oliwa
odrobina parmezanu oraz czosnku niedźwiedziego, a nawet zwykłego, gdy innego nie ma
sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy na sypko i dobrze odparowujemy.
Jajka wlewamy do dużego garnka z wirującą wrzącą wodą i po lekkim ścięciu kładziemy na ziemniaki.
Posypujemy czymś zielonym.
Polewamy oliwą, a jak ktoś bardzo lubi, to może jeszcze posypać płatkami parmezanu albo czosnkiem.
Nakładamy do głębokich talerzy, które dobrze pozwalają moczyć ziemniaki w oliwie i jajkach.
Pewien Polak mieszkający w Burgundii i posiadający tam dwa hektary „grand cru” opowiedział mi taką historię. Otóż co roku przywozi z Podlasia ziemniaki, sypkie właśnie, i zaprasza swoich sąsiadów na degustację. Jego przepis jest banalny – tylko ziemniaki z wody i oliwa. Przychodzą najlepsze burgundy z najlepszych roczników, zachwytom nad ziemniakami nie ma końca!