Ziemniaki muszą być sypkie i żółte. Trzeba je starannie odparować. Nie pod przykrywką, bo woda znów trafi do garnka. Najbardziej zwykłe rzeczy są najsmaczniejsze.

Do najbardziej zwykłego dania – najbardziej zwykłe piwo, czyli lager. Musi to być jednak bardzo dobry lager, pełen słodowego smaku.

Składniki

ziemniaki sypkie
jajka domowe
zielone sałaty typu roszponka, rukiew, rukola
oliwa
odrobina parmezanu oraz czosnku niedźwiedziego, a nawet zwykłego, gdy innego nie ma
sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy na sypko i dobrze odparowujemy.
Jajka wlewamy do dużego garnka z wirującą wrzącą wodą i po lekkim ścięciu kładziemy na ziemniaki.
Posypujemy czymś zielonym.
Polewamy oliwą, a jak ktoś bardzo lubi, to może jeszcze posypać płatkami parmezanu albo czosnkiem.

Nakładamy do głębokich talerzy, które dobrze pozwalają moczyć ziemniaki w oliwie i jajkach.

Pewien Polak mieszkający w Burgundii i posiadający tam dwa hektary „grand cru” opowiedział mi taką historię. Otóż co roku przywozi z Podlasia ziemniaki, sypkie właśnie, i zaprasza swoich sąsiadów na degustację. Jego przepis jest banalny – tylko ziemniaki z wody i oliwa. Przychodzą najlepsze burgundy z najlepszych roczników, zachwytom nad ziemniakami nie ma końca!

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X