Wszystkie sposoby na kaca sprowadzają się do tych samych kilku zasad: ruch i wysiłek fizyczny, rozgrzać żołądek i uzupełnić sole mineralne (zwłaszcza potas).
Na kaca pomoże oczywiście każdy rodzaj piwa, jest to bowiem napój bogaty w sole mineralne. Ja w tym zestawieniu wybieram marcowe ze względu na obecność pomidorów w przepisie, chociaż w gruncie rzeczy…
Składniki
domowy koncentrat lub przecier pomidorowy
seler naciowy
świeży imbir
pieprz cayenne
czarny pieprz i sól
dodatkowo pomidory, jeśli jest sezon i są naprawdę dobre
Przygotowanie
Jeśli nie mamy domowego przecieru, to siekamy pomidory na drobne kawałki.
Kroimy seler naciowy na talarki.
Kroimy imbir w malutkie kostki, a właściwie siekamy.
Łączymy wszystko, dodając maksymalnie jedną łyżeczkę od herbaty pieprzu cayenne, ale za pierwszym razem radzę mniej, najwyżej połowę.
Solimy i pieprzymy.
Serwujemy w kubkach do herbaty. Danie jest dość gęste, więc jemy je łyżką do zupy.
Przepis ten podarowała mi Magda Wdowiak. Świetna dietetyczka. Zapytałem ją: „Co pani radzi na kaca?” A ona: „Na kaca? Przecież pan w ramach diety nie może pić alkoholu!”. „Oczywiście, że nie mogę, ale gdyby tak się zdarzyło? Na sylwestra choćby” – dodałem, aby złagodzić okoliczności. „Podam panu ten przepis, ale proszę go nie nadużywać”. „Skoro ma pani przepis, to znaczy, że jednak jest pani potrzebny”. „Nie, ja nie piję, ale to jest pyszne!” I rzeczywiście jest!