Składniki: bakłażan z płyty lub z grilla, czosnek, pomidory, natka pietruszki, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana po zdjęciu z płyty kroimy na średnie kawałki, czyli takie, które przyjemnie się je, ale nie za małe. Oczywiście kroimy razem ze skórką. W trakcie pieczenia warto go nakłuć, żeby nie strzelił i żeby to, co czasem jest w nim gorzkie, wypłynęło. Dobre upieczenie to podstawa.

Czosnek (dwa ząbki na jednego bakłażana) siekamy drobno i przykrywamy ciepłym bakłażanem, aby uwolnił się zapach.
Dodajemy jednego średniego pomidora, pokrojonego na małe kawałki. Dodajemy natkę pietruszki, ale niezbyt drobno posiekaną, sól, pieprz, oliwę i trochę octu jabłkowego. Tego octu wcale nie tak mało.

Bakłażana po bułgarsku wygodnie jest jeść w małej miseczce, jak do japońskich zup, lub na talerzu przystawkowym. To mają być dwa kęsy. Maksymalnie trzy. Jest to więc znów małe danie. Warto je zrobić przy gościach, aby było soczyste i ciepłe.

Pasujące piwo: Pils

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X