Polska była kiedyś jednym z większych eksporterów szparagów w Europie, a dziś sama zjada to, co wyprodukuje. Oto skala zmiany. Do szparagów specjaliści od wina podają savignon, więc z piw nada się tylko pils. Zielone szparagi nie wymagają wielkiej fatygi. Im bardziej je pokażemy, tym lepiej. Siekane jajka na twardo z kaparami lub oliwa z płatkami parmezanu to świetne dodatki. Połączenie z chlebem nacieranym czosnkiem zawdzięczam Agacie, a ona Olivierovi. Świetne to jest, proste i dekoracyjne przy stole.
Składniki: zielone szparagi z wody lub z grilla, dobry chleb z grilla, czosnek świeży, parmezan, oliwa.
Opis podania:
Dobrze jest szparagi podać w całości w dużej misce na środku stołu do nabierania sobie przez gości, podobnie chleb z grilla podajemy we wspólnym koszyku, a na własny talerz każdy dostaje po ząbku czosnku, aby samemu nacierać chleb.
Przygotowanie:
- gotujemy szparagi al dente
- robimy chleb z grilla albo z blachy
- obieramy czosnek
- szparagi odsączamy z wody i dodajemy z niewielką ilością parmezanu, soli, oliwy i odrobiną balsamico.
Opowieść:
Kiedy w latach dziewięćdziesiątych dowiedziałem się, że ówczesny prezydent Zamościa, Marcin Zamoyski, ma ogromną plantację szparagów, które sprzedaje do Niemiec i świetnie na tym zarabia, to byłem trochę zdumiony. Kiedy gdzieś w okolicy 2005 roku dowiedziałem się, że wokół Lublina są gigantyczne plantacje radicchio niemal w całości eksportowane do Włoch to byłem lekko zszokowany. Ale kiedy zobaczyłem, w 2010 roku, jak w pewnej fabryce w Polsce najlepszy włoski parmezan leżakuje pierwsze sześć miesięcy to zrozumiałem, że już nic nie może mnie zdziwić.