Cała tajemnica zdrowego jedzenia polega na równowadze kaszy, ziaren i warzyw, a smak tego połączenia to kwestia przypraw.
Kasza to oczywiście kasza jaglana, gryczana (najlepiej biała), quinoa, bulgur, może też być trochę starych odmian pszenicy, a ziarna to soczewica, cieciorka, różne odmiany fasoli, w tym szczególnie mung. Warzyw używamy bez limitu! Wszystko zawsze skrapiamy cytryną, dodajemy soli, oliwy, przypraw i już. To jest niezwykle smaczne, bo jest zrównoważone. Organizm nie jest senny po jedzeniu, co jest oznaką zdrowego jedzenia.
Przykład takiego zestawienia: gotowana kasza jaglana (oddzielnie) i fasolka mung, do tego trochę korzenia pietruszki (ale surowego i w talerzach) i odrobinę roszponki, sól, pieprz, cytryna, olej z wiesiołka lub oliwa z oliwek.
Korzeń pietruszki można uzupełnić innymi warzywami jak koper włoski, seler naciowy lub gotowany brokuł.