To danie idealnie pasujące do piwa typu bock. Ten i inne przepisy znajdziesz w mojej książce „Piwo i dobre jedzenie”, którą kupisz tutaj.

Wstęp
Tę sałatę możemy zrobić ze wszystkiego, co młode: rzepaku, brokułów, porów, czosnku, szparagów. Jemy właśnie tę młodość. Do sosu dodajemy olej z pestek dyni – jedynie bock dysponuje odpowiednią siłą, aby mu sprostać.

Składniki
młode pędy chmielu
bulion warzywny
parmezan
oliwa
pieprz i sól
olej z pestek dyni
odrobina octu jabłkowego

Przygotowanie
Pędy gotujemy al dente w bulionie.
Polewamy oliwą.
Parmezan tniemy na płatki i posypujemy pędy.
Dodajemy sól i pieprz.

Serwujemy jak szparagi – na płaskim talerzu.

Anegdota
Kiedy nazistowskie Niemcy wkroczyły do Polski w 1939 roku, jednym z najpilniejszych zadań, jakie otrzymały wojska zaplecza, było usuwanie plantacji chmielu żytomierskiego, który zagrażał pozycji chmieli niemieckich. Był to chmiel niezwykle delikatny w smaku, o znakomitych właściwościach dla stylu pilzneńskiego. Na szczęście przetrwał okupację w Czechach i teraz jest odtwarzany. Otóż ta odmiana szczególnie nadaje się do tego dania. W tym przypadku jadłbym pędy bez parmezanu, jedynie z odrobiną soli.

Książkę „Piwo i dobre jedzenie” kupisz w Księgarni Internetowej PWN.

Komentarze

Aby zapewnić najwyższą jakość usług strona wykorzystuje pliki cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka Prywatności

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Janusza Palikota akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu. Janusz Palikot nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Janusz Palikot

X